12-11-14

24/11 - 7/12 2014: GSM-actie

Logo_gsm_actie.jpg

In slechts twee weken verzamelde kwb in samenwerking met Recupel 1.800 kilo oude gsm's en gsm-laders. Aan deze grote gsm-actie deden 180 afdelingen uit Vlaanderen en Brussel mee. Met deze actie wil kwb de mensen wakker schudden rond het probleem van klein elektrisch en elektronisch afval dat zomaar in huis rondslingert.

In elektrische en elektronische apparaten zitten veel kostbare en zeldzame grondstoffen verwerkt. De grondstofvoorraden zijn echter eindig. Ooit raken ze op, en zelfs sneller dan we denken. Vandaar dat het én voor het milieu én voor onze portemonnee beter is om deze grondstoffen uit afgedankte apparaten te halen dan deze opnieuw aan Moeder Aarde te onttrekken. De voorbije twee weken kon iedereen in meer dan 350 inzamelboxen zijn oude gsm deponeren, in bibliotheken, gemeentehuizen of handelszaken. De inzamelingsactie van kwb liep twee weken. “Dat is voldoende om de mensen bewust te maken van het probleem”, zegt Koenraad Coppens, nationaal voorzitter van kwb. “Technologisch is het perfect mogelijk om bijna alle aanwezige grondstoffen uit een gsm te recupereren, alleen geraken ongebruikte gsm's en andere kleine elektrische en elektronische apparaten niet waar ze horen. In België liggen per gezin gemiddeld 2 tot 4 oude gsm-toestellen ongebruikt in de lade. Met deze actie wou kwb mensen ertoe aanzetten om in de toekomst sneller hun oude apparaten in het containerpark, de Kringloopwinkel of de lektrohandel in te leveren.”

Om zeker te zijn van een goede afhandeling en verwerking van de ingezamelde gsm-toestellen, werkte kwb samen met Recupel, dat in België instaat voor de ophaling en verwerking van afgedankte elektronische en elektrische apparaten. Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel, legt uit: “Recupel staat garant voor een veilige en milieuvriendelijke ontmanteling van alle toestellen binnen België. We zijn dankbaar dat kwb deze gsm-actie heeft ondernomen en ervoor gezorgd heeft dat heel veel mensen hun oude gsm-toestellen hebben ingeleverd.”

De opgehaalde 1.800 kilo is het equivalent van 13.000 gsm-toestellen of heel wat kostbare en zeldzame grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Kwb bekijkt samen met Recupel of ook volgend jaar deze geslaagde inzamelactie een vervolg kent.

 

GSM actie 2014.jpg

 

17:09 Gepost door Fred | Commentaren (0) | Permalink |  Facebook | |  Print